On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Pieprz czarny, biały, zielony, czerwony - różnice

W zależności od momentu zerwania owoców i późniejszego sposobu przetworzenia, powstać mogą różne rodzaje pieprzu.

Jedna roślina – kilka surowców

Pieprz jest jedną z najstarszych przypraw używanych przez ludzi. Pieprz czarny (łac. Piper nigrum) wytwarza owoce, z których produkuje się przyprawę, a właściwie kilka różnych przypraw.

W zależności od momentu zerwania owoców i późniejszego sposobu przetworzenia, powstać mogą:

 • pieprz czarny – zrywa się niedojrzałe owoce, następnie suszy i poddaje fermentacji;

• pieprz biały –zrywa się dojrzałe owoce, przed suszeniem pozbawia otoczki i poddaje fermentowaniu;

• pieprz zielony – zrywa się niedojrzałe owoce i poddaje liofilizacji;

• pieprz czerwony – zrywa się dojrzałe owoce i od razu konserwuje w solance lub poddaje liofilizacji.

Poszczególne rodzaje pieprzu różnią się smakiem i aromatem, dlatego różne rodzaje pieprzu pasują do różnego rodzaju dań. Różna jest także zawartość substancji czynnych, co wpływa także na ich właściwości zdrowotne.

Piperyna i inne

Wszystkie rodzaje pieprzu zawierają piperynę – alkaloid nadający przyprawie charakterystyczny ostry smak. Poza tym piperyna ma wiele właściwości leczniczych, którymi obdarza pieprz, przede wszystkim są to: działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne.

W pieprzu znajdują się także inne alkaloidy, taniny i kumaryny, w tym sabinen, myrcen i linalol.

Nie tylko przyprawa

Pieprz jest nazywany królem przypraw, ale to nie jedyna jego funkcja. Od wieków w Chinach stosowany był jako lek przeciwmalaryczny i przeciwbiegunkowy. W starożytnej Grecji i w Rzymie stosowano pieprz do leczenia zaburzeń żołądkowych.

Pieprz i pozyskany z niego olejek eteryczny są obecnie stosowane w zaburzeniach żołądkowych, ale również przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Badania wskazują, że może mieć działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo olejki z pieprzu zabijają bakterie i niektóre pasożyty.

Co jeszcze nazywamy pieprzem

Poza pieprzem pozyskiwanym z Piper nigrum pojawia się wiele innych przypraw, które nazywane są tak samo. Wszystkie one charakteryzują się ostrym smakiem, jednak mają zupełnie inne substancje czynne. Pieprzem nazywa się także:

• pieprz kajeński – produkowany z odmiany papryki;

• pieprz gwinejski – otrzymywany z rośliny spokrewnionej z pieprzem, ale pochodzącej z Afryki;

• owoce pieprzowca peruwiańskiego zwanego też schinusem.


Bibliografia

http://www.ptf.content-manager.pl/pub/File/bromatologia_2011/4/br%204-2011%20s.%201111-1117.pdf
http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2017/06/pf_2017_012-016.pdf
https://books.google.pl/books?hl=pl&lr=&id=1pBG99NCLM8C&oi=fnd&pg=PP1&dq=black+pepper+history&ots=2ohOAtUFKv&sig=NSvF_CqIFTGE5I4l2T8es40rMio&redir_esc=y#v=onepage&q=black%20pepper%20history&f=false


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password