YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Triphala – na zdrowy układ trawienny
Opublikowany przez
Ajurwedyjska kompozycja dla zdrowia przewodu pokarmowego

Triphala jest jednym z najważniejszych środków stosowanych w medycynie ajurwedyjskiej od ponad 1000 lat. Składa się ze sproszkowanych, suszonych owoców trzech gatunków roślin – agrestu indyjskiego/amla (Emblica officinalis), bibhitaki (Terminalia bellerica) i migdałecznika chebułowca/haritaki (Terminalia chebula) – połączonych w równych proporcjach. Triphala znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób układu pokarmowego.

 Moc indyjskich ziół

Głównymi składnikami Triphala są: garbniki (kwas galusowy, kwas elagowy, kwas chebulinowy), flawonoidy (kwercetyna, luteolina), saponiny, antrachinony, aminokwasy, fitosterole, węglowodany, witamina C. Związki te wykazują aktywność przeciwutleniającą i immunomodulującą. Niektóre z polifenoli znajdujących się w preparacie są przekształcane przez mikroflorę jelitową w bioaktywne metabolity (urolityny) – chroniące enterocyty przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i zapobiegające rozwojowi stanów zapalnych w obrębie przewodu pokarmowego.

 Triphala na trawienie

Triphala, dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, reguluje pracę przewodu pokarmowego. Działa ochronnie na komórki jelit i żołądka. Preparat poprawia stan nabłonka jelit, zmniejsza poziom mieloperoksydazy i oksydazy ksantynowej w błonie śluzowej.

Triphala ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Hamuje rozwój patogennych bakterii gram-dodatnich i gram-ujemnych (m.in. Staphylococcus epidermidis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Escherichia coli). Jest skuteczna w walce z Helicobacter pyroli – odpowiedzialnej za rozwój zapalenia błony śluzowej żołądka. Ogranicza rozwój grzybów Asperigillus.

Takie połączenie roślin reguluje perystaltykę jelit. Działa prokinetycznie (przyspiesza opróżnianie żołądka i pasaż jelitowy) i rozkurczowo. Znajduje zastosowanie w leczeniu zaparć. Przyjmowanie Triphala zwiększa częstotliwość wypróżnień, poprawia konsystencję stolca i ogranicza dolegliwości trawienne – bóle brzucha, skurcze jelit, wzdęcia, nadkwaśność. Ułatwia przepływ żółci, stymuluje apetyt, hamuje rozwój wrzodów. W mniejszych dawkach działa tonizująco, w większych – przeczyszczająco.

Polifenole znajdujące się w preparacie modulują skład mikroflory jelitowej ­– stymulują rozwój dobroczynnych bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus.

Triphala redukuje stan zapalny jelita grubego, ogranicza proliferację (namnażanie) i indukuje apoptozę (śmierć) komórek raka jelita grubego.

Na problemy z jelitem drażliwym

Stosowanie Triphala jest szczególnie zalecane osobom zmagającymi się z czynnościowymi zaburzeniami przewodu pokarmowego, zwłaszcza zespołem jelita drażliwego. Efektywność działania może zwiększyć poprzez stosowanie go łącznie z probiotykami.

Bibliografia

Peterson CT., Denniston K., Chopra D., Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine, Journal of Alternative and Complementary Medicine 2017, nr 23 (8), s. 607-614.

Nariya MB., Shukla VJ., Ravishankar B. i in., Comparison of Gastroprotective Effects of Triphala Formulations on Stress-induced Ulcer in Rat, Indian Journal of Pharmaceutical Sciences 2011, nr 73 (6), s. 682-687.

Tarasiuk A., Mosińska P., Fichna J., Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders, Chinese Medicine 2018, nr 13, doi: 10.1186/s13020-018-0197-6.

Kumar NS., Nair AS., Nair AM. i in., Pharmacological and therapeutic effects of triphala – A literature review, Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 2016, nr 5(3), s. 23-27

Svoboda R., Prakruti, Albuquerque 1993, s. 133-134.

 

 

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Ziemniaki, a układ trawienny Berberyna, a układ pokarmowy Aloes – odżywcze działanie na skórę i układ pokarmowy Arcydzięgiel litwor – anielski korzeń Dynia – jesienne źródło zdrowia
Posted in Dieta i odżywianie, Pozostałe choroby, Układ trawienny dolegliwości przewodu pokarmowego, działanie przeciwutleniające, Escherichia coli, Helicobacter pylori, lepsze trawienie, naturalna medycyna uszkodzenie jelit, ochrona przewodu pokarmowego, przyśpieszenie trawienia, salmonella, triphala, właściwości przeciwzapalne, wsparcie układu pokarmowego, zaburzenia pracy układu pokarmowego, zapalenie jelita
Zdrowie mikroflory jelitowej
L-tryptofan – sposób na bezsenność

Popularne tagi

dolegliwości przewodu pokarmowegodziałanie przeciwutleniająceEscherichia coliHelicobacter pylorilepsze trawienienaturalna medycyna uszkodzenie jelitochrona przewodu pokarmowegoprzyśpieszenie trawieniasalmonellatriphalawsparcie układu pokarmowegowłaściwości przeciwzapalnezaburzenia pracy układu pokarmowegozapalenie jelita
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Jak wybrać kolagen na stawy?

    Jak wybrać kolagen na stawy?

  • Alternatywa dla cukru

    Alternatywa dla cukru

  • Tasznik pospolity – ziele na krwawienia

    Tasznik pospolity – ziele na krwawienia

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt