YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Kwas foliowy – jego rola dla organizmu
Opublikowany przez
Właściwości i zalecenia suplementacji

Kwas foliowy odgrywa kluczową rolę podczas wielu procesów biochemicznych. Jego oddziaływanie na nasz organizm rozpoczyna się już w łonie matki. Niestety, znaczenie kwasu foliowego bywa często niedoceniane. Jakie czynniki zwiększają zapotrzebowanie na tę witaminę? Kto musi zadbać o jej suplementację?

Kwas foliowy, zwany inaczej witaminą B9, B11 lub folacyną, to związek zaliczany do folianów. W swojej grupie wyróżnia się najlepszą przyswajalnością i największą stabilnością biologiczną. Witamina B9 zbudowana jest z kwasu p-aminobenzoesowego, kwasu glutaminowego i zasady pterydynowej. W organizmie człowieka syntezowana jest jedynie w niewielkich ilościach – z udziałem mikroflory jelitowej. Źródłem kwasu foliowego mogą być niektóre produkty żywnościowe (głównie jaja, podroby, drożdże, warzywa liściowe i rośliny strączkowe). Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik dla osoby dorosłej wynosi około 400 μg. Warto jednak pamiętać, że zwiększa się ono nawet dwukrotnie w ciąży i podczas karmienia piersią.

Rola w organizmie

Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego przebiegu podziałów komórkowych. Szczególne znaczenia ma więc dla tkanek, w których zachodzą one z dużą intensywnością (szpik kostny, tkanki płodu). Foliany, jako składniki koenzymów, uczestniczą też w syntezie kwasów nukleinowych i białek oraz przemianach aminokwasów (zwłaszcza homocysteiny). Biorą także udział w procesach krwiotwórczych i tworzeniu otoczki mielinowej włókien nerwowych. Kwas foliowy silnie oddziałuje ponadto na rozwój płodu – znacząco ogranicza ryzyko wad wrodzonych cewy nerwowej u dziecka. Pełni również istotną funkcję w profilaktyce anemii megaloblastycznej, nowotworów (m.in. raka szyjki macicy), chorób neurodegeneracyjnych i sercowo-naczyniowych.

Wskazania do stosowania

Niedobór kwasu foliowego może wynikać z jego niedostatecznej zawartości w diecie, zaburzeń wchłaniania lub upośledzenia przemian. Nie bez znaczenia jest sam sposób przyjmowania folianów. Ich biodostępność w produktach żywnościowych wynosi tylko około 50-80%. Z kolei syntetyczny kwas foliowy, w postaci suplementów, jest przyswajalny niemal w 100%.

Efektywność działania folianów uzależniona jest od właściwej podaży określonych witamin i biopierwiastków. Główną rolę odgrywają w tym przypadku witaminy B12 i C, a także żelazo i cynk. Wchłanianie kwasu foliowego mogą ograniczyć niektóre leki (m.in. aspiryna, ibuprofen, preparaty na bazie glinu i magnezu, antybiotyki, leki przeciwpadaczkowe i przeciwgruźlicze). Na jego niedobry szczególnie narażone są też osoby palące, nadużywające alkoholu oraz cierpiące z powodu chorób zapalnych przewodu pokarmowego (np. Leśniowskiego-Crohna) i zaburzeń wchłaniania (np. towarzyszących celiakii). Suplementacja kwasu foliowego jest zalecana kobietom w wieku rozrodczym (zwłaszcza planującym ciążę, ciężarnym i karmiącym), seniorom (wykazującym zmiany w przewodzie pokarmowym), osobom z podwyższonym poziomem homocysteiny oraz alkoholikom w trakcie terapii odwykowej.

Bibliografia

 

Kapka-Skrzypczak L., Niedźwiecka J., Skrzypczak M., Diatczyk J., Wojtyła A., Kwas foliowy – skutki niedoboru i zasadność suplementacji, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2012, t. 18, nr 1, s. 65-69.

Cieślik E., Gębusia A., Skutki niedostatecznej podaży kwasu foliowego ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia dla kobiet w wieku rozrodczym, Hygeia Public Health 2011, t. 46, nr 4, s. 431–436.

Cieślik E., Kościej A., Kwas foliowy – występowanie i znaczenie, Problemy Higieny i Epidemiologii 2012, t. 93, nr 1, s. 1-7.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Stosowanie suplementów diety w ciąży Kwas hydroksycytrynowy – wspomaga odchudzanie? Kolagen – jego rola w organizmie Witamina D – znaczenie dla organizmu Taurynian magnezu – znaczenie dla organizmu
Posted in Dieta i odżywianie, Medycyna naturalna, Witaminy i minerały anemia, ciąża, drożdze, folacyna, jajka, kwas foliowy, nasiona roślin strączkowych, niedobory witamin, profilaktyka anemii, rośliny strączkowe, suplementacja w ciąży, warzywa liściowe, witamina B11, witamina B9
Erytrodermia – przyczyny, objawy i leczenie
Grypa i przeziębienie – podobieństwa i różnice

Popularne tagi

anemiaciążadrożdzefolacynajajkakwas foliowynasiona roślin strączkowychniedobory witaminprofilaktyka anemiirośliny strączkowesuplementacja w ciążywarzywa liściowewitamina B9witamina B11
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Algi źródło DHA oraz witamin i minerałów

    Algi źródło DHA oraz witamin i minerałów

  • Mirabelki – właściwości prozdrowotne

    Mirabelki – właściwości prozdrowotne

  • Kalettes – połączenie jarmużu i brukselki

    Kalettes – połączenie jarmużu i brukselki

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt