On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Mangan – niezbędny element diety

ZNACZENIE MANGANU W DIECIE

To mikroelement, który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, a także jest jednym ze składników kości, dzięki czemu przeciwdziała osteoporozie i zapaleniu stawów. Ponadto jest składnikiem wielu enzymów, biorących udział w prawidłowym rozkładzie tłuszczy, białek i węglowodanów. Pierwiastek ten, w dużych ilościach znajduje się w wątrobie, nerkach i trzustce. Warto wspomnieć, iż ten element ułatwia wchłanianie i magazynowania żelaza.

NIEDOBÓR MANGANU - RYZYKA

Biorąc pod uwagę bardzo silny wpływ manganu na organizm ludzki, jego niedobór może powodować różnorodne zaburzenia zdrowotne, między innymi: deformacje kości, bóle stawów, zahamowanie wzrostu, niewielkie zaburzenia koordynacji ruchów, nieprawidłową pracę układu nerwowego - uczucie niepokoju, zmęczenie, a nawet depresję. Przyjmując niewystarczające ilości tego mikroelementu można zauważyć spadek masy ciała i ogólne osłabienie włosów czy paznokci.

GDZIE ZNALEŹĆ MANGAN W ŻYWNOŚCI

Dlatego ważna jest dobrze zbilansowana, właściwa dieta, która zawiera odpowiednie ilości manganu oraz składniki aktywne odpowiedzialne za wzmocnienie ogólnego stanu organizmu. Pierwiastek ten można znaleźć w goździkach, płatkach owsianych, wszelkiego rodzaju kaszach, roślinach strączkowych - przede wszystkim biała fasola oraz tofu. Jeżeli chodzi o owoce to dobrym źródłem opisywanego mikroelementu jest ananas oraz morele. Z warzyw najwięcej manganu zawiera szpinak zwyczajny, pietruszka, jarmuż, a nawet ziarna słonecznika. Średnie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi od 1,8-2,3 mg, lecz jest to zależne od wzrostu, wieku, płci i stanu zdrowia.

Tagi: mangan
Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password