
Mangan – niezbędny element diety
ZNACZENIE MANGANU W DIECIE
To mikroelement, który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, a także jest jednym ze składników kości, dzięki czemu przeciwdziała osteoporozie i zapaleniu stawów. Ponadto jest składnikiem wielu enzymów, biorących udział w prawidłowym rozkładzie tłuszczy, białek i węglowodanów. Pierwiastek ten, w dużych ilościach znajduje się w wątrobie, nerkach i trzustce. Warto wspomnieć, iż ten element ułatwia wchłanianie i magazynowania żelaza.
NIEDOBÓR MANGANU - RYZYKA
Biorąc pod uwagę bardzo silny wpływ manganu na organizm ludzki, jego niedobór może powodować różnorodne zaburzenia zdrowotne, między innymi: deformacje kości, bóle stawów, zahamowanie wzrostu, niewielkie zaburzenia koordynacji ruchów, nieprawidłową pracę układu nerwowego - uczucie niepokoju, zmęczenie, a nawet depresję. Przyjmując niewystarczające ilości tego mikroelementu można zauważyć spadek masy ciała i ogólne osłabienie włosów czy paznokci.
GDZIE ZNALEŹĆ MANGAN W ŻYWNOŚCI
Dlatego ważna jest dobrze zbilansowana, właściwa dieta, która zawiera odpowiednie ilości manganu oraz składniki aktywne odpowiedzialne za wzmocnienie ogólnego stanu organizmu. Pierwiastek ten można znaleźć w goździkach, płatkach owsianych, wszelkiego rodzaju kaszach, roślinach strączkowych - przede wszystkim biała fasola oraz tofu. Jeżeli chodzi o owoce to dobrym źródłem opisywanego mikroelementu jest ananas oraz morele. Z warzyw najwięcej manganu zawiera szpinak zwyczajny, pietruszka, jarmuż, a nawet ziarna słonecznika. Średnie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi od 1,8-2,3 mg, lecz jest to zależne od wzrostu, wieku, płci i stanu zdrowia.
W tej samej kategorii
Posty powiązane tagami