Czym są witaminy
Najogólniej mówiąc, witaminy to substancje organiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, których on sam nie może wytworzyć, muszą być więc dostarczane z pokarmem. Witaminy są na tyle niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, że ich niedobory wywołują niepożądane objawy, tzw. awitaminozy, z których część może wręcz powodować śmierć.
Grupa B
Generalnie, witaminy dzieli się na rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie, witaminy z grupy B należą do tej drugiej. Odpowiadają za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego oraz syntezę krwi, a także podziały komórek, jednak poszczególne witaminy działają trochę inaczej. Przyjrzyjmy się im.
Witamina B1
Inaczej tiamina. Spełnia w organizmie wiele funkcji, a przede wszystkim bierze udział w oddychaniu komórkowym, wpływa na metabolizm węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów. Jest także niezbędna dla rozwoju układu nerwowego, przewodu pokarmowego i układu krążenia. Jej niedobór powoduje chorobę beri-beri, która objawia się drżeniami mięśni i osłabieniem, zanikiem otoczki mielinowej w nerwach, niewydolnością serca i zaburzeniami ze strony układu nerwowego i pokarmowego.
Źródłami tiaminy są: wieprzowina, wątroba, pełne ziarna zbóż, drożdże, warzywa liściaste, płatki owsiane oraz orzechy.
Witamina B2
Inaczej ryboflawina. Stymuluje wzrost i ogólną odporność organizmu. Podobnie jak tiamina jest niezbędna do prowadzenia procesu oddychania komórkowego, a także do produkcji hemoglobiny oraz do regeneracji skóry. Gdy w organizmie jest jej za mało, dochodzi do zapalenia skóry i błon śluzowych, pękania kącików ust, zahamowania wzrostu, zapalenia spojówek oraz nadmiernej wrażliwości na światło.
Jej źródłami są: nabiał, jaja, ryby, mięso, wątroba, drożdże oraz pełne ziarna zbóż.
Witamina B6
Inaczej pirydoksyna. Jest niezbędna do prawidłowego wytwarzania krwi, przede wszystkim erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Wspiera zaopatrzenie komórek nerwowych w glukozę, przez co też wspiera układ nerwowy. Bierze także udział w metabolizmie aminokwasów. Niedobór pirydoksyny powoduje zmiany w układzie nerwowym, w tym objawy padaczkowe, a poza tym zmiany w szpiku kostnym, anemię, ogólne zmęczenie, stany lękowe i depresję.
Źródłem pirydoksyny są: mleko, jaja, mięso, ryby, wątroba, orzechy i drożdże.
Witamina B12
To kobalamina. Jest konieczna w procesie prawidłowego krwiotworzenia, syntezy kwasów nukleinowych, w tym DNA, a także węglowodanów, lipidów i białek. Jej niedobór powoduje anemię złośliwą, uszkodzenie układu nerwowego, które mogą się nie cofnąć po wyrównaniu zapotrzebowania.
Źródłem kobalaminy są: mleko, jaja, mięso, wątroba, nerki, ryby oraz ostrygi.
A inne numery?
Co z pozostałymi numerami? Okazało się, że część substancji, które wcześniej uważano za witaminy z grupy B, pełnią na tyle oddzielne i ważne funkcje, że przypisano je do innych grup witamin. Na przykład: witamina B3, niacyna – obecnie nazywana jest witaminą PP, witamina B7, biotyna – witaminą H. Podobnie stało się z witaminą B5 znaną obecnie pod nazwą kwasu pantotenowego oraz witaminą B9 – kwasem foliowym. Inne substancje, które uważano za witaminy z grupy B, obecnie w ogóle nie są uważane za witaminy.