YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Organizm
|
Glicyna – podstawowy budulec białek
Opublikowany przez
GlicynaWzórStrukturalny
Wzór strukturalny glicyny

Glicyna to najprostszy aminokwas występujący w większości białek organizmu. Wszystkich aminokwasów białkowych jest 20. Glicyna jest potrzebna do prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w ciele człowieka.

Ważne funkcje fizjologiczne

Glicyna bierze udział w syntezie hemoglobiny i erytrocytów oraz związków będących składnikami kwasów nukleinowych u człowieka (puryny i pirydyny). Jest przekaźnikiem sygnałów w układzie nerwowym, czyli neurotransmiterem, i odgrywa ważną rolę w procesie produkcji hormonów. Oczyszcza organizm i pomaga w biosyntezie glukozy oraz keratyny (podstawowego białka budulcowego naskórka). Co istotne, wchodzi też w skład glutationu – głównego przeciwutleniacza w ciele człowieka.

Niezastąpione właściwości glicyny

Choć glicyna jest najprostszym aminokwasem, bez niej trudno byłoby o prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ponieważ jest jego istotnym budulcem. Oprócz tego, że bierze udział w podstawowych procesach fizjologicznych, może także być pomocna w leczeniu wielu dolegliwości, np.:

  1. Jest przydatna w walce z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi.
  2. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników oraz działa przeciwzapalnie, co ma istotne znaczenie np. w przypadku wrzodów żołądka, uszkodzeń wątroby – zwiększa bowiem produkcję cytokiny pomagającej ją odbudować – czy w stanach zapalnych jelit.
  3. Chroni także te organy przed niekorzystnym działaniem leków i alkoholu.
  4. Zwiększa odporność nerek na uszkodzenia.
  5. Oczyszcza organizm z toksyn oraz pomaga mu w prawidłowej absorpcji wapnia.
  6. Redukuje poziom hormonów stresu.
  7. Niweluje przewlekłe zmęczenie, zwiększa poziom energii i pozytywnie wpływa na jakość snu oraz poprawia pamięć i koncentrację. Wszystko to dzięki pozytywnemu wpływowi na centralny układ nerwowy.
  8. Zapobiega stanom depresyjnym.
  9. Przyspiesza gojenie się ran (w tym ran cukrzycowych czy owrzodzeń skóry).
  10. Zwiększa nawilżenie skóry i wspomaga regenerację tkanek po urazach.
  11. Ogranicza gromadzenie się złego cholesterolu w krwiobiegu.
  12. Obniża ciśnienie krwi i ma ogólnie dobroczynne działanie dla układu krwionośnego, pomocna jest np. w leczeniu udaru niedokrwiennego.
  13. Chroni układ kostny i stawowy, ponieważ działa antyskurczowo. Jest więc istotnym elementem przy leczeniu zwyrodnienia stawów czy chorób związanych z osłabieniem mięśni i kości.
  14. Pomaga w odchudzaniu, zmniejszając wielkość tkanki tłuszczowej.
  15. Korzystnie wpływa na procesy metaboliczne istotne dla chorych na cukrzycę: zwiększa odpowiedź organizmu na insulinę oraz pobudza wydzielanie glukagonu, który pomaga insulinie usunąć glukozę.
  16. Jest pomocna przy problemach z prostatą.

To aminokwas odgrywający istotną rolę w przypadku chorób autoimmunologicznych, czyli takich, w przebiegu których organizm wytwarza przeciwciała atakujące własne tkanki. Wszystkie wymienione wyżej dolegliwości pojawiają się w trakcie chorób autoagresywnych. Warto także wspomnieć, że glicyna wykorzystywana jest w profilaktyce przeciwnowotworowej – właśnie z uwagi na to, że rak jest chorobą z grupy autoimmunologicznych.

Ile glicyny potrzebuje organizm?

W przeciwieństwie do witamin i minerałów glicyna jest związkiem, który organizm może wytworzyć sam. Przeciętnie człowiek jest w stanie wyprodukować ok. 3 g glicyny dziennie, bazując na takich związkach, jak: alanina, cholina, glutaminian czy seryna. Jest to jednak ilość niewystarczająca, dlatego konieczne jest dostarczanie tego aminokwasu także z pożywieniem.

Glicyna występuje we wszystkich produktach białkowych, zarówno zwierzęcych (ryby, mięso, jaja i produkty mleczne), jak i roślinnych (warzywa strączkowe, nasiona, orzechy). Wystarczy więc zadbać o zróżnicowane i dobrze zbilansowane pożywienie, aby utrzymać glicynę na odpowiednim poziomie.

Kiedy potrzebna jest suplementacja?

Suplementacja glicyny nie jest konieczna, jeśli dieta jest urozmaicona i zbilansowana. Wyjątkiem będą osoby cierpiące na choroby autoagresyjne, m.in. cukrzycę, zwyrodnienie czy zapalenie stawów i mięśni, nowotwory, stwardnienie rozsiane, chorobę Gravesa-Basedowa, Hashimoto, zespół przewlekłego zmęczenia, zapalenie tętnic, reumatyzm, zespół Sjögrena bądź bielactwo. W ich przypadku, podobnie jak u osób cierpiących na wcześniej wymienione dolegliwości, przyjmowanie dodatkowych preparatów z glicyną jest wskazane.

Zalecana w suplementacji dawka to porcja 5 g przyjmowana 2 razy dziennie (w przypadku poważnych schorzeń) lub 1,5–3 g na dobę (przy lżejszych dolegliwościach).

Oprócz specjalnych preparatów z glicyną można stosować naturalny środek spożywczy w postaci żelatyny, która jest doskonałym źródłem tego aminokwasu. Jej przyjmowanie wpływa również na zwiększenie ilości glicyny dostarczanej organizmowi w sposób naturalny, czyli z pożywieniem.

Przeciwwskazania do suplementacji i objawy przedawkowania

Przekroczenie dozwolonej dawki glicyny może prowadzić do zaburzeń, takich jak: senność (aminokwas ten wywołuje ogólne uspokojenie), biegunka, nudności i wymioty. Nie powinny więc przyjmować jej osoby cierpiące na te dolegliwości. Niekorzystne działanie glicyny występuje także w połączeniu z lekiem zwanym klozapiną, przyjmowanym przez chorych na schizofrenię. Dawką, której nie należy przekraczać, jest 60 g glicyny dziennie.

Bibliografia
Jeremy Berg, John Tymoczko, Lubert Stryer, „Biochemistry”, New Yor 2002, Freeman & Co.
Przemysław Dobrzyński, „Glicyna – aminokwas pożądany w chorobach autoimmunologicznych i nie tylko”, Gdańsk 2016.
Romuald Hassa, Janusz Mrzigod, Janusz Nowakowski, „Podręczny słownik chemiczny”, Katowice: Videograf II, 2004, s. 147–148,
Maciej Jędrejko, „Glicyna na koncentrację i pamięć”, 2015.
James Kalat, „Biologiczne podstawy psychologii”,Warszawa 2004.
William Lennarz, Daniel Lane, „Encyclopedia of Biological Chemistry”, Massachusetts, 2004, Elsevier
David L. Nelson , Michael M. Cox, „Lehninger. Principles of Biochemistry”, New York 2005.
https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1072-glycine.aspx?activeingredientid=1072&activeingredientname=glycine
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/750
http://adifeed.eu/nauka/?p=8
https://www.drugbank.ca/drugs/DB00145
Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

ProlinaWzórStrukturalnyProlina – główny składnik kolagenu Babka płesznik – panaceum na problemy jelitowe PterostylbenWzórStrukturalnyPterostylben – wspomoże mózg i układ krążenia GlutationWzórStrukturalnyGlutation Lekarstwo na problemy współczesności
Posted in Organizm łagodzenie stresu, profilaktyka miażdżycy, profilaktyka nowotworów
Osteoporoza – choroba szkieletu
Wirusowe zapalenie wątroby – zakażenie wciąż groźne

Popularne tagi

profilaktyka miażdżycyprofilaktyka nowotworówłagodzenie stresu
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Impotencja

    Impotencja

  • Pigwa – właściwości polskiej cytryny

    Pigwa – właściwości polskiej cytryny

  • Właściwości lecznicze chlorelli

    Właściwości lecznicze chlorelli

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2023 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt