Czym jest nadciśnienie tętnicze?
Ciśnienie tętnicze krwi jest zmienne w ciągu dnia, wzrasta i opada zależnie od naszej aktywności oraz od ciśnienia atmosferycznego. Ważne jest jednak poznanie średniego ciśnienia tętniczego danej osoby, jeśli jest ono powyżej normy, to może się okazać, że mamy do czynienia z nadciśnieniem tętniczym.
To, co powinno nas zaniepokoić i skłonić do przebadania się, to przede wszystkim częste bóle głowy, zawroty głowy, zmęczenie, krwawienie z nosa, zaburzenia snu i nerwowość. Nieleczone nadciśnienie tętnicze może prowadzić do powikłań, przede wszystkim związanych z układem krążenia.
Zmiana stylu życia
Lekarze wskazują, że bardzo ważne w nadciśnieniu tętniczym jest leczenie niefarmakologiczne, w tym zmiana stylu życia. Ważne jest doprowadzenie do utrzymywania masy ciała należnej (odpowiedniej do wzrostu i budowy anatomicznej), zachowanie odpowiedniej diety, zaprzestanie palenia tytoniu, ograniczenie spożycia alkoholu oraz zwiększenie aktywności fizycznej.
Uważajmy na sól
Zmiana diety stanowi podstawę postępowania w chorobie nadciśnieniowej. Należy kontrolować przyjmowaną ilość sodu, ponieważ to on najczęściej pojawia się w diecie – solimy pokarm. Dziennie chorzy z nadciśnieniem mogą spożywać maksymalnie 5 g soli kuchennej. Warto zwrócić szczególnie uwagę na gotowe pokarmy, ponieważ w nich często soli jest znacznie więcej niż w daniach przygotowywanych w domu.
Więcej potasu
Inny pierwiastek – potas przeciwnie niż sód powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego. Niedobór tego pierwiastka może tak samo szkodzić jak nadmiar sodu. Najlepsze są naturalne źródła potasu, przede wszystkim warzywa, owoce, soki warzywno-owocowe, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, a także ryby.
Zapobieganie niedoborowi magnezu i wapnia
Jeśli magnezu lub wapnia brakuje w organizmie, to może to niekorzystnie wpływać na ciśnienie tętnicze. Warto więc zwracać uwagę na ich ilość w diecie. Magnezu jest dużo w: orzechach, kaszy gryczanej, otrębach pszennych, nasionach słonecznika oraz dyni. Wapń z kolei warto dostarczać przede wszystkim z mleka i jego przetworów, ale możliwe jest także pozyskanie go ze źródeł roślinnych, np. nasion roślin strączkowych, nasion maku, brokułów, kapusty, selera i buraków.