On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Jak bez leków wspomóc obniżenie ciśnienia tętniczego?

Nieleczone nadciśnienie tętnicze może prowadzić do powikłań, przede wszystkim związanych z układem krążenia

Czym jest nadciśnienie tętnicze?

Ciśnienie tętnicze krwi jest zmienne w ciągu dnia, wzrasta i opada zależnie od naszej aktywności oraz od ciśnienia atmosferycznego. Ważne jest jednak poznanie średniego ciśnienia tętniczego danej osoby, jeśli jest ono powyżej normy, to może się okazać, że mamy do czynienia z nadciśnieniem tętniczym.

To, co powinno nas zaniepokoić i skłonić do przebadania się, to przede wszystkim częste bóle głowy, zawroty głowy, zmęczenie, krwawienie z nosa, zaburzenia snu i nerwowość. Nieleczone nadciśnienie tętnicze może prowadzić do powikłań, przede wszystkim związanych z układem krążenia.

Zmiana stylu życia

Lekarze wskazują, że bardzo ważne w nadciśnieniu tętniczym jest leczenie niefarmakologiczne, w tym zmiana stylu życia. Ważne jest doprowadzenie do utrzymywania masy ciała należnej (odpowiedniej do wzrostu i budowy anatomicznej), zachowanie odpowiedniej diety, zaprzestanie palenia tytoniu, ograniczenie spożycia alkoholu oraz zwiększenie aktywności fizycznej.

Uważajmy na sól

Zmiana diety stanowi podstawę postępowania w chorobie nadciśnieniowej. Należy kontrolować przyjmowaną ilość sodu, ponieważ to on najczęściej pojawia się w diecie – solimy pokarm. Dziennie chorzy z nadciśnieniem mogą spożywać maksymalnie 5 g soli kuchennej. Warto zwrócić szczególnie uwagę na gotowe pokarmy, ponieważ w nich często soli jest znacznie więcej niż w daniach przygotowywanych w domu.

Więcej potasu

Inny pierwiastek – potas przeciwnie niż sód powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego. Niedobór tego pierwiastka może tak samo szkodzić jak nadmiar sodu. Najlepsze są naturalne źródła potasu, przede wszystkim warzywa, owoce, soki warzywno-owocowe, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, a także ryby.

Zapobieganie niedoborowi magnezu i wapnia

Jeśli magnezu lub wapnia brakuje w organizmie, to może to niekorzystnie wpływać na ciśnienie tętnicze. Warto więc zwracać uwagę na ich ilość w diecie. Magnezu jest dużo w: orzechach, kaszy gryczanej, otrębach pszennych, nasionach słonecznika oraz dyni. Wapń z kolei warto dostarczać przede wszystkim z mleka i jego przetworów, ale możliwe jest także pozyskanie go ze źródeł roślinnych, np. nasion roślin strączkowych, nasion maku, brokułów, kapusty, selera i buraków.


Bibliografia

Glynn L.G. i in., Self-monitoring and other non-pharmacological interventions to improve the management of hypertension in primary care: a system review, British Journal of General Practice, 2010, vol. 12, s. 476-488, online.

Grodzicki T i in., Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym. Wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego oraz Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce, Nadciśnienie Tętnicze 2008, t. 12, nr 5, s. 317–342, online.

Heleniak G. i in., Leczenie niefarmakologiczne nadciśnienia tętniczego – modyfikacja żywienia, cz. 2, Składniki mineralne: sód, potas i magnez w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym, Nadciśnienie Tętnicze 2002, t. 6, nr 2, s. 123–132, online.

Jabłoński E. i in., Leczenie niefarmakologiczne nadciśnienia tętniczego – modyfikacja żywienia, cz. 1, Dieta niskokaloryczna w leczeniu nadwagi i otyłości u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, Nadciśnienie Tętnicze 2002, t. 6, nr 1, s. 53-59, online.

Whelton P. i in., Sodium reduction and weight loss in the treatment of hypertension in older persons, JAMA 1996, vol. 279, p. 11, s. 839–846, online.


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password