On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Acerola - cenne źródło witaminy C

Dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy acerola spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko powstania stanów zapalnych.

Acerola – jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C

Acerola (Malpighia glabra), inaczej malpigia lub wiśnia z Barbados to tropikalny krzew o wysokości od 1 do 3 m z rodziny malpigiowatych rosnące w Ameryce Południowej i Środkowej (w rejonie Amazonii). Pochodzi z Wysp Karaibskich i Meksyku, uprawy znajdują się obecnie w wielu krajach o gorącym klimacie, m.in.: na Wyspach Kanaryjskich, Madagaskarze, Zanzibarze, Sri Lance, Hawajach, w Tajwanie, Indiach, Australii, Ghanie i Etiopii. Kwitnie na różowo i czerwono.

Okrągłe owoce mają ok. 2,5 cm średnicy, są czerwone, soczyste i złożone jakby z trzech części. Mają zastosowanie do produkcji soków, syropów, suszu (także sproszkowanego) i koncentratów mrożonych. Mieszkańcy Ameryki Południowej i Środkowej od dawna używają aceroli nie tylko jako pożywienia, ale i w celach leczniczych, jako środek wzmacniający odporność, działający przeciwzapalnie, antybakteryjnie, ściągająco, odtruwająco i przeciwgorączkowo. Właściwości odżywcze cenione były w medycynie ludowej Indian: owoce stosowali do leczenia biegunek, anemii, cukrzycy, miażdżycy, reumatyzmu, gruźlicy oraz dolegliwości płuc i wątroby.

Cenne substancje odżywcze

Acerola jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C – zawiera aż 1400–4500 mg/100 g świeżej masy, co stanowi 3% całkowitego składu owoców, przy czym owoce zielone mają dwukrotnie więcej kwasu askorbinowego niż dojrzałe. Sprawia to, że pokrycie dziennego zapotrzebowania na tę ważną witaminę wymaga spożycia jedynie 3 owoców dziennie. Ponadto zawiera:
1) witaminy: z grupy B oraz A, E i K;
2) pierwiastki bioaktywne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk;
3) odpowiadające za czerwone zabarwienie karotenoidy, wśród których 75% stanowi beta-karoten;
4) flawonoidy, przede wszystkim antocyjany.

Dobroczynny wpływ na organizm

Z uwagi na zawartość silnych przeciwutleniaczy, tzn. witaminy C, karotenoidów i antocyjanów, neutralizuje nadmiar wolnych rodników w organizmie. Zapobiega degradacji komórek, a tym samym spowalnia procesy starzenia się i chroni przed stresem oksydacyjnym oraz zmniejsza ryzyko powstania stanów zapalnych, które nieleczone mogą rozwinąć się w nowotwory.

Regularne spożycie owoców zapobiega i wspomaga leczenie następujących dolegliwości:
1) infekcje bakteryjne i wirusowe, m.in. przeziębienia i grypę – witamina C wspomaga pracę układu immunologicznego, uszczelniając śródbłonki naczyń krwionośnych, co nie pozwala na szybkie rozprzestrzenianie się bakterii;
2) choroby układu sercowo-naczyniowego – antyoksydanty redukują poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz obniżają ciśnienie tętnicze i rozszerzają naczynia krwionośne, co zapobiega tworzeniu się złogów w tętnicach i żyłach, a tym samym przeciwdziała miażdżycy oraz zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu;
3) utrudnione funkcjonowanie stawów i kości (artretyzm i reumatyzm);
4) anemia;
5) choroby układu oddechowego, m.in. gruźlica;
6) alergie;
7) problemy ze wzrokiem, m.in. kurza ślepota, czyli złe widzenie o zmierzchu, zwyrodnienie plamki żółtej;
8) problemy skórne – beta-karoten jako naturalny filtr przeciwsłoneczny chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania UV, zapobiega powstawaniu przebarwień oraz wspomaga opalanie, a kumulując się w skórze nadaje jej pożądany ciemny koloryt, spowalnia procesy starzenia się skóry, niszcząc wolne rodniki tlenowe zapobiega degradacji elastyny i kolagenu, co opóźnia pojawianie się zmarszczek oraz zapewnia odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie skóry;
9) cukrzyca – normalizuje poziom glukozy we krwi;
10) nowotwory – aktywność antyoksydacyjna i przeciwzapalna przeciwdziała rozwojowi raka.

Owoce świeże – tylko w krajach uprawy

W Polsce i innych krajach klimatu umiarkowanego owoce malpigii nie są dostępne w formie świeżej. W uwagi na delikatną strukturę miąższu są one przetwarzane od razu po zbiorach. Źle znoszą przechowywanie i transport, dlatego nie eksportuje się ich do dalekich krajów o zimnym klimacie. Warto sięgnąć więc po surowce i suplementy diety z aceroli: soki, suszone owoce (w całości lub sproszkowane), koncentraty mrożone oraz tabletki zawierające ekstrakt owocowy. Szczególnie okres jesienno-zimowy, czas obniżonej odporności, zwiększonej podatności na infekcje bakteryjne i wirusowe, jest wskazaniem do zastosowania preparatów z tego odżywczego, tropikalnego owocu.


Bibliografia

Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii 2012, nr 2, s. 93–100

Cyran M., Acerola – wysoce odżywcza roślina z Barbadosu, Rodzina Zdrowia, 22.11.2017, online: https://rodzinazdrowia.pl/acerola-wysoce-odzywcza-roslina-z-barbadosu [dostęp 12.09.2018]

Bogacz K., Acerola – bogactwo witaminy C, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2012, nr 4


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password