Gdzie znaleźć fikocyjaninę?
Fikocyjanina to roślinne białko pigmentowe współuczestniczące w fotosyntezie. Występuje u krasnorostów, alg i sinic. Ma intensywną niebieską barwę. Najbogatszym znanym źródłem fikocyjaniny jest należąca do alg spirulina (Spirulina platensis).
Fikocyjanina posiada silne właściwości antyoksydacyjne – chroni komórki przed zgubnym działaniem reaktywnych form tlenu (wolnych rodników). Dezaktywując je, zapobiega rozwojowi groźnych stanów zapalnych mogących zapoczątkować różne choroby, w tym nowotwory.
Aktywność biologiczna
Fikocyjaniny zawarte w komórkach spiruliny wykazują zdolność regulacji procesów życiowych. To i silne właściwości przeciwutleniające są korzystne zdrowotnie z powodu:
1) ochrony układu nerwowego przed zgubnymi skutkami stresu oksydacyjnego prowadzącego do degradacji elementów białkowych neuronów; skutecznego zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym: chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona, schizofrenii, depresji oraz poprawiania procesów uczenia się i zapamiętywania;
1) stymulowania produkcji i regeneracji czerwonych krwinek, co wpływa na podwyższenie poziomu hemoglobiny we krwi, a tym samym na lepsze dotlenienie wszystkich komórek organizmu;
2) nasilenia syntezy elastyny – ważnego białka budulcowego skóry, ścięgien, więzadeł i ścian naczyń krwionośnych;
3) pobudzenia układu immunologicznego do produkcji limfocytów, co znacznie podnosi odporność;
4) aktywności antynowotworowej – hamowania progresji komórek rakowych, szczególnie w raku wątroby;
5) regulacji syntezy enzymów istotnych dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w ustroju;
6) hamowania adipogenezy i lipogenezy, czyli powstawania nowych komórek tłuszczowych;
7) nasilenia przekształcania białej tkanki tłuszczowej, odpowiedzialnej za gromadzenie tłuszczu zapasowego, w brunatną tkankę tłuszczową intensywnie spalającą cząsteczki tłuszczu, zamieniając w ten sposób ich energię w ciepło; sprzyja to walce z otyłością i związanymi z nią chorobami metabolicznymi;
8) poprawy funkcjonowania jajników;
9) zwiększenia wydolności fizycznej;
10) pobudzenia aktywności i wzrostu komórek, szczególnie komórek nerwowych.
Zastosowanie fikocyjaniny
Z uwagi na niesamowity potencjał prozdrowotny fikocyjanina jest składnikiem leków, fitofarmaceutyków i suplemenów diety. Jest również naturalnym, nietoksycznym pigmentem stosowanym w przetwórstwie żywności i przemyśle kosmetycznym. W diagnostyce klinicznej z kolei używa się jej m.in. do wczesnego wykrywania nowotworów, ma bowiem właściwości fluorescencyjne – w wyniku naświetlania emituje promieniowanie widzialne. Może być zastosowana także jako fotouczulacz zwiększający czułość laseroterapii w leczeniu raka.