On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Fikocyjanina - rewelacyjny przeciwutleniacz

Spirulina jest najbogatszym znanym źródłem fikocyjaniny, która jako białko posiada silne właściwości antyoksydacyjne.

Gdzie znaleźć fikocyjaninę?

Fikocyjanina to roślinne białko pigmentowe współuczestniczące w fotosyntezie. Występuje u krasnorostów, alg i sinic. Ma intensywną niebieską barwę. Najbogatszym znanym źródłem fikocyjaniny jest należąca do alg spirulina (Spirulina platensis).

Fikocyjanina posiada silne właściwości antyoksydacyjne – chroni komórki przed zgubnym działaniem reaktywnych form tlenu (wolnych rodników). Dezaktywując je, zapobiega rozwojowi groźnych stanów zapalnych mogących zapoczątkować różne choroby, w tym nowotwory.

Aktywność biologiczna

Fikocyjaniny zawarte w komórkach spiruliny wykazują zdolność regulacji procesów życiowych. To i silne właściwości przeciwutleniające są korzystne zdrowotnie z powodu:

1) ochrony układu nerwowego przed zgubnymi skutkami stresu oksydacyjnego prowadzącego do degradacji elementów białkowych neuronów; skutecznego zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym: chorobie Alzheimera, chorobie Parkinsona, schizofrenii, depresji oraz poprawiania procesów uczenia się i zapamiętywania;
1) stymulowania produkcji i regeneracji czerwonych krwinek, co wpływa na podwyższenie poziomu hemoglobiny we krwi, a tym samym na lepsze dotlenienie wszystkich komórek organizmu;
2) nasilenia syntezy elastyny – ważnego białka budulcowego skóry, ścięgien, więzadeł i ścian naczyń krwionośnych;
3) pobudzenia układu immunologicznego do produkcji limfocytów, co znacznie podnosi odporność;
4) aktywności antynowotworowej – hamowania progresji komórek rakowych, szczególnie w raku wątroby;
5) regulacji syntezy enzymów istotnych dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w ustroju;
6) hamowania adipogenezy i lipogenezy, czyli powstawania nowych komórek tłuszczowych;
7) nasilenia przekształcania białej tkanki tłuszczowej, odpowiedzialnej za gromadzenie tłuszczu zapasowego, w brunatną tkankę tłuszczową intensywnie spalającą cząsteczki tłuszczu, zamieniając w ten sposób ich energię w ciepło; sprzyja to walce z otyłością i związanymi z nią chorobami metabolicznymi;
8) poprawy funkcjonowania jajników;
9) zwiększenia wydolności fizycznej;
10) pobudzenia aktywności i wzrostu komórek, szczególnie komórek nerwowych.

Zastosowanie fikocyjaniny

Z uwagi na niesamowity potencjał prozdrowotny fikocyjanina jest składnikiem leków, fitofarmaceutyków i suplemenów diety. Jest również naturalnym, nietoksycznym pigmentem stosowanym w przetwórstwie żywności i przemyśle kosmetycznym. W diagnostyce klinicznej z kolei używa się jej m.in. do wczesnego wykrywania nowotworów, ma bowiem właściwości fluorescencyjne – w wyniku naświetlania emituje promieniowanie widzialne. Może być zastosowana także jako fotouczulacz zwiększający czułość laseroterapii w leczeniu raka.


Bibliografia

Ambroziak S., Niebieska alga i chińskie żarcie, online: https://slawomirambroziak.pl/w-zdrowym-ciele/niebieska-alga-i-chinskie-zarcie/ [dostęp 7.11.2018]

Ambroziak S., Spirulina – pokarm, który odchudza, online: https://slawomirambroziak.pl/termogeniki-i-inne-spalacze/spirulina-pokarm-ktory-odchudza/ [dostęp 7.11.2018]

Fikocyjanina, 14.03.2018, online: http://pl.binmeibio-es.com/info/what-is-phycocyanin-24439708.html [dostęp 7.11.2018]

Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Via Medica, Forum Zaburzeń Metabolicnych 2013, t. 4, nr 4, s. 199–209

Klasik S., Burczyk J., Zych M., Spirulina platensis mikroskopijny organizm - możliwości praktycznego zastosowania, Farmaceutyczny Przegląd Naukowy 2009, nr 7, s.12-15


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password