On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Ocet jabłkowy - właściwości prozdrowotne

Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji octowej i jest źródłem cennych bakterii probiotycznych, które wspomagają pracę układu pokarmowego.

Jak powstaje ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy otrzymujemy z jabłek poddanych fermentacji octowej. Fermentacja jest biochemicznym procesem prowadzonym przez bakterie w warunkach tlenowych. Pożywką są jabłka, a dokładnie – zawarty w nich cukier, który bakterie przekształcają w alkohol etylowy, a potem prowadzą w nim fermentację.

Produktem końcowym jest 6% lub 10% ocet jabłkowy, czyli wodny roztwór kwasu octowego, oraz niewielkie ilości kwasu mlekowego i cytrynowego. Ocet jabłkowy jest lekko mętny, ma barwę żółtą, kwaśny smak oraz ostry zapach z wyczuwalną nutą jabłek.

Produkt fermentowany bogaty w składniki odżywcze

Ocet jabłkowy obfituje w:

1) biopierwiastki: potas, fosfor, chlor, sód, magnez, wapń, siarkę, żelazo, fluor i krzem;
2) witaminy: z grupy B oraz A, C, P i E;
3) aminokwasy;
4) enzymy;
5) pektyny;
6) związki polifenolowe: kwas galusowy, katechiny, epikatechiny;
7) kwasy organiczne: chlorogenowy, kawowy, kumarowy;
8) beta-karoten;
9) kwasy: mlekowy, cytrynowy i octowy.

Jako produkt naturalnej fermentacji octowej jest źródłem cennych bakterii probiotycznych, które dbają o dobrą kondycję układu pokarmowego.

Właściwości prozdrowotne

Walory smakowe i odżywcze octu jabłkowego cenione były już w starożytności. Egipcjanie, Grecy i Rzymianie stosowali go nie tylko jako przyprawę czy środek konserwujący żywność, lecz także jako medykament: wspomagająco w leczeniu kaszlu i przeziębienia, do detoksykacji: krwi, wątroby i węzłów chłonnych, do podniesienia odporności na infekcje – dodawał sił witalnych. Z właściwości octu jabłkowego korzysta się do dzisiaj.

Zawarty w nim kwas octowy wykazuje działanie:

1) przeciwbakteryjne – hamuje namnażanie się drobnoustrojów chorobotwórczych, m.in. powodujących infekcje gardła, zapalenie ucha środkowego czy zmiany skórne (wypryski, wykwity skórne, trądzik);
2) przeciwgrzybicze – jest pomocny np. w leczeniu grzybicy skóry i paznokci;
3) przeciwwirusowe – zwalcza m.in. brodawki zwykłe, wywołane wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV);
4) antyseptyczne – m.in. odkaża skórę oraz przyspiesza gojenie się ran i oparzeń;
5) ochronne na układ krążenia – działa hipotensyjnie (wyrównuje ciśnienie tętnicze krwi), obniża stężenie złego cholesterolu HDL i trójglicerydów we krwi, a dodatkowo zawarty w nim kwas chlorogenowy ogranicza utlenianie dobrego cholesterolu (HDL) – zapobiega to tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, czyli zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca;
6) spowalniające rozkład węglowodanów złożonych w układzie pokarmowym i wchłanianie cukrów prostych, redukuje poziom glukozy we krwi, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę oraz zwiększa jej wydzielanie, co jest ważne w profilaktyce i leczeniu cukrzycy i insulinooporności; dodatek octu jabłkowego do potraw zmniejsza również indeks glikemiczny samej potrawy o 20–35%;
7) zwiększające uczucie sytości, a jego hipoglikemiczne właściwości wspomaga utratę nadmiernej tkanki tłuszczowej
8) wspomagające pracę układu pokarmowego – stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych; jako naturalny probiotyk stanowi źródło cennych bakterii wspomagających zachowanie prawidłowej mikroflory jelitowej, niezbędnej do niezakłóconego funkcjonowania organizmu;
9) nasilające wchłanianie cennych biopierwiastków z żywności;
10) detoksykacyjne – wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn;
11) regulujące gospodarkę kwasowo-zasadową;
12) wzmacniające pracę układu immunologicznego, co zwiększa odporność organizmu na infekcje;
13) ułatwiające oddychanie – jest pomocny w leczeniu dolegliwości i chorób układu oddechowego: anginy, bólu gardła, uporczywego kaszlu i zapalenia górnych dróg oddechowych – w tym celu naciera się klatkę piersiową i plecy wodnym roztworem octu jabłkowego;
14) wygładzające i nawilżające skórę i włosy.

Tylko w postaci rozcieńczonej

Wysokie stężenia kwasu octowego może uszkadzać komórki, przede wszystkim skóry, dlatego stosując ocet jabłkowy w celach leczniczych, należy sporządzić jego wodny roztwór. Ocet jabłkowy rozcieńcza się w wodzie: do użytku wewnętrznego – w stosunku 1:4; do płukanek do włosów czy toników do przemywania skóry – 1 łyżka octu na szklankę wody. W kuchni zalecane jest dodawanie ok. 20 ml octu do potrawy: dressingu do sałatek, marynat do mięsa, ryb lub warzyw. Z uwagi na kwaśne pH octu jabłkowego osoby cierpiące na nadwrażliwość żołądka, wrzody czy inne zaburzenia pracy układu pokarmowego powinny zastosowanie octu jabłkowego skonsultować z lekarzem.


Bibliografia

Kulawik-Pióro A., Naturalnie dla zdrowia i urody – czyli jak możemy wspomóc się, stosując ocet jabłkowy?, Biotechnologia, 17.09.2017, online: https://biotechnologia.pl/kosmetologia/naturalnie-dla-zdrowia-i-urody-czyli-jak-mozemy-wspomoc-sie-stosujac-ocet-jablkowy,17316 [dostęp 26.09.2018]

Żyłowska A., Ocet jabłkowy: właściwości lecznicze, Poradnik Zdrowie, 13.08.2018, online: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/ocet-jablkowy-wlasciwosci-lecznicze-aa-Tji8-8x4z-ipim.html [dostęp 26.09.2018]

Hetwer P., Ocet jabłkowy – czy rzeczywiście jest zdrowy?, Dieta.pl, 20.10.2017, online: https://dieta.pl/dieta/ocet-jablkowy-czy-rzeczywiscie-jest-zdrowy [dostęp 26.09.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password