On:
list W: Ból person Dodane przez:

Palący problem - co z nim zrobić?

Zgaga jest dolegliwością ze strony układu pokarmowego objawiającą się uczuciem pieczenia w przełyku lub w okolicy żołądka.

Zgaga (łac. pyrosis) jest dolegliwością ze strony układu pokarmowego objawiającą się uczuciem pieczenia (palenia) w przełyku lub w okolicy żołądka (w nadbrzuszu, pośrodku klatki piersiowej, za mostkiem). Często towarzyszy jej ból (skurcz) żołądka. Dzieje się tak za sprawą kwasu solnego obecnego w sokach trawiennych, ma on właściwości drażniące. Uczucie pieczenia w przełyku bierze się stąd, że treść żołądkowa dostaje się do przełyku, np. w wyniku refluksu żołądkowo-przełykowego. Refluks to nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku, mięśnia znajdującego się u ujścia przełyku do żołądka. W normalnych warunkach rozkurcza się on, żeby przełykany kęs przeszedł do żołądka, a skurcza się (zamyka) podczas trawienia pokarmu, aby zapobiec przedostawaniu się treści żołądkowej do przełyku. Zaburzenia funkcjonowaniu zwieracza, czyli osłabienie jego elastyczności, powodują przesuwanie się treści z żołądka do przełyku i drażnienie śluzówki przełyku przez kwas solny. Warto wiedzieć, że zgaga jest dodatkowym symptomem nieprawidłowej pracy układu pokarmowego, np. refluksu żołądkowo-przełykowego.

Przyczyny palącego problemu

Oprócz refluksu bezpośrednimi przyczynami zgagi są:

1) niestrawność – trudność w trawieniu pojawiająca się po zjedzeniu zbyt obfitego posiłku, której towarzyszy przeważnie zgaga; występuje również ból żołądka, odbijania i wzdęcia;

2) wrzód żołądka lub dwunastnicy – w przebiegu tej choroby dochodzi do uszkodzenia śluzówki, rozwoju stanu zapalnego oraz martwicy, chorobie wrzodowej towarzyszy ból w określonym czasie po posiłku, nudności i uczucie pieczenia.

Wrzody żołądka i dwunastnicy w 80% wywołane są przez bakterie Helicobacter pylori. Niemały wpływ mają również nieprawidłowe nawyki żywieniowe i styl życia. Należą do nich:

1) nieodpowiednia dieta, bogata w pokarmy tłuste zawierające: nasycone kwasy tłuszczowe (NKT), które znajdują się m.in. w produktach pochodzenia zwierzęcego; szkodliwe tłuszcze trans, tzn. utwardzone tłuszcze roślinne, które poddano chemicznemu procesowi oczyszczania i utwardzania (np. margaryny czy frytury do smażenia używane w restauracjach); oraz duże ilości cukru upośledzającego prawidłowe trawienie; produktami zwiększającymi ryzyko pojawienia się zgagi są również: ostre przyprawy (papryczka chilli, pieprz), cebula, czosnek, napoje gazowane, cytrusy i czekolada;

2) spożywanie zbyt obfitych posiłkó w, jedzenie późnym wieczorem, w nocy lub tuż przed wzmożoną aktywnością fizyczną;

3) używki: alkohol, papierosy, mocna kawa i herbata, uszkadzają błonę śluzową wyściełającą przełyk i żołądek oraz wzmagają wydzielanie soków żołądkowych. Palenie papierosów oraz picie kawy i herbaty na czczo, zwiększa ryzyko pojawienia się zgagi;

4) stresujący tryb życia, czyli pośpiech, zbyt dużo obowiązków, wrażliwość emocjonalna i trudności w radzeniu sobie z codziennymi problemami – stres zaburza równowagę organizmu, co w obrębie przewodu pokarmowego skutkuje nieprawidłowościami w wydzielaniu gruczołów, czy funkcjonowaniu błony śluzowej – w ten sposób stres jest współodpowiedzialny za powstawanie i rozwój owrzodzeń żołądka i dwunastnicy i może znacznie nasilać te zaburzenia czynnościowe ;

5) nadużywanie leków (zwłaszcza popularnych niesteroidowych leków przeciwzapalnych, czyli dostępnych bez recepty środków przeciwbólowych);

6) noszenie zbyt ciasnych ubrań, sprzyja cofaniu się treści żołądka do przełyku, co może nasilać chorobę refleksową wywołującą zgagę.

Prawidłowa diagnoza – ważna w doborze leczenia

Jeśli dokuczliwe pieczenie w przełyku jest dolegliwością przewlekłą, należy udać się do lekarza rodzinnego – ten kieruje pacjenta do specjalisty, który wykona odpowiednie badania. Do zdiagnozowania chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego, m.in. refluksu, stosuje się gastroskopię. Polega ona na wprowadzeniu do żołądka i dwunastnicy długiego przewodu z zamontowanymi na końcu: źródłem światła, przyrządami do pobierania wycinków i kamerą przekazującą obraz na monitor, na którym lekarz ocenia m.in. stan błony śluzowej przełyku i żołądka, czynność zwieraczy i wpustów. W trakcie badania można jednocześnie pobrać fragment zmienionej śluzówki do badań laboratoryjnych. Gastroskopia pomaga w postawieniu diagnozy, rozpoznaje stan błony śluzowej (np. jej stan zapalny, nadżerki, ilość soku żołądkowego, obecność żółci w żołądku lub dwunastnicy itp.), można potwierdzić lub wykluczyć wrzody, nowotwory. Pobrany podczas gastroskopii materiał bada się w warunkach laboratoryjnych na obecność bakterii Helicobacter pylori (mających bezpośredni wpływ na rozwój wrzodów, a w konsekwencji wrzodów - nawet raka). W razie wątpliwości, lekarz może zlecić też manometrię przełyku (wprowadzenie przez nos cewnika wykonującego pomiar ciśnienia na wysokości górnego i dolnego zwieracza przełyku – w ten sposób określa się nieprawidłowości w napięciu tych mięśni) czy badanie ultrasonograficzne (USG). Innymi badaniami diagnostycznymi są rentgen (RTG) żołądka i przełyku z kontrastem lub fluoroskopia, ewentualnie tomografia komputerowa. Pacjent wypija wtedy lub otrzymuje dożylnie środek kontrastujący pomocny przy ocenie patologicznych zmian w przewodzie pokarmowym.

Jak poradzić sobie ze zgagą

Istnieje wiele suplementów diety i leków neutralizujących soki żołądkowe lub blokujących ich wydzielanie. Zobojętniając kwaśną treść żołądkową, zapobiegają przedostawaniu się drażniącego kwasu solnego do przełyku. Innym środkiem zaradczym mogą być preparaty ziołowe o działaniu łagodzącym, przeciwzapalnym i wspomagającym prawidłową pracę układu pokarmowego. Można spróbować np. naparów z szałwii czy rumianku. Inne naturalne produkty to: owoce jałowca (działające przeciwbólowo i wspomagające pracę wątroby), sok z surowego ziemniaka (pity w ilości 2 łyżeczek dziennie), czy napar z siemienia lnianego. Do znanych domowych metod walki ze zgagą należy również wypicie szklanki wody z 2–3 łyżeczkami sody oczyszczonej.


Bibliografia

Aviv J., Ukryte przyczyny refluksu i zgagi, Wydawnictwo Vital, Białystok 2018

Smith T., Zgaga i refluks żołądkowy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011

Tarnowski W., Bielecki k., Refluks żołądkowo-przełykowy, Postępy Nauk Medycznych 2001, nr 2, s. 68–76


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password