On:
list W: Dieta i odżywianie person Dodane przez:

Kwas elagowy – działanie i właściwości

Kwas elagowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, jego bogatym źródłem są owoce granatu, a najwięcej znajdziemy go w ich skórce.

Kwas elagowy to związek organiczny z grupy kwasów fenolowych. Występuje w tkankach roślinnych w postaci wolnej lub związanej z glukozą – jako garbniki pirogalolowe (elagotaniny, będące estrami poliolu i kwasu heksahydroksydifenowego). Elagotaniny w roztworze wodnym, pod wpływem działania enzymów lub słabych kwasów i zasad ulegają hydrolizie do kwasu heksahydroksydifenowego, a następnie spontanicznej laktonizacji do kwasu elagowego, glukozy i kwasu galusowego. Kwas elagowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, porównywalne z witaminą E lub nawet wyższe, a jego aktywność przeciwutleniająca wzrasta wraz ze stopniem hydrolizy.

Aktywność przeciwnowotworowa i inne uwarunkowania prozdrowotne

Antyoksydacyjne właściwości kwasu elagowego decydują o jego działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Jest to najcenniejsza z jego właściwości prozdrowotnych. Badania potwierdziły, że zapobiega powstawaniu nowotworów, a także hamuje rozwój już istniejących zmian, ponieważ:

1) wychwytuje nadmiar wolnych rodników tlenowych odpowiedzialnych za degradację komórek, a tym samym zwiększających ryzyko powstawania stanów zapalnych mogących się rozwinąć w nowotwór;
2) chroni DNA, a łącząc się z nim, zapobiega jego degradacji pod wpływem działania czynników mutagennych, działa ochronnie względem ekspresji genów;
3) hamuje mutagenezę komórek;
4) unieszkodliwia enzymy odpowiedzialne za rozwój i namnażanie się komórek rakowych;
5) wiąże rakotwórcze metale ciężkie;
6) hamuje rozwój nowotworu na wielu etapach;
7) zapobiega wiązaniu się kancerogenów (czynników rakotwórczych) z DNA, co ogranicza rozrost komórek rakowych;
8) chroni komórki przed uszkodzeniem, m.in. ze strony nadtlenku wodoru;
9) sprzyja detoksykacji organizmu: przyspiesza usuwanie szkodliwych substancji chemicznych, kancerogenów, dostających się do ustroju dzięki wspomaganiu syntezy enzymów odtruwających;
10) spowalnia metabolizm kancerogenów przez pobudzenie wydzielania odpowiednich enzymów, przez co działa chemoprotekcyjnie.

Taki typ aktywności kwasu elagowego hamuje rozwój nowotworów: przełyku, okrężnicy, płuc, piersi, trzustki, wątroby i prostaty. Przeciwzapalne działanie wpływa również na ochronę układu sercowo naczyniowego. Pełni więc ważną rolę w prewencji chorób układu krążenia: nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Substancja ta działa korzystnie także na układ kostny, ponieważ zapobiega osteoporozie.

Owoc granatu – szczególne źródło kwasu elagowego

Kwas elagowy występuje w owocach jagodowych,  w malinach w ilości 1500 μg/g, truskawkach – 630 μg/g, jeżynach – 1500 μg/g oraz w żurawinie – 120 μg/g, winogronach zależnie od odmiany – 590–1900 μg/g, najwięcej w odmianach ciemnych, orzechach włoskich – 560 μg/g) i orzeszniku jadalnym – 330 μg/g. Przede wszystkim jego bogatym źródłem są owoce granatu. Różne części owoców zawierają odmienne ilości tego związku. Najwięcej jest w skórce i pestkach, korzystniej więc jest spożywać owoce w całości, zwłaszcza maliny, jeżyny, winogrona i nasiona granatu z soczystym miąższem i białą skórką. Warto też sięgnąć po produkty z granatu: sok (również fermentowany), tłoczony na zimno, nierafinowany olej z nasion, wodny wyciąg z owoców czy ekstrakt ze skórki owocu. Na bazie wodnych wyciągów z owoców granatu oraz ekstraktu ze skórki produkowane są kosmetyki, m.in.: kremy, balsamy, szampony czy żele pod prysznic, a cechuje je wysoka zawartość kwasu elagowego. Ekstrakt ze skórki stymuluje produkcję kolagenu w skórze, a wodny wyciąg działa wzmacniająco, regenerująco i nawilżająco. Antyoksydacyjne właściwości kwasu elagowego chronią skórę przed wolnymi rodnikami oraz promieniowaniem UV, co znacznie spowalnia procesy starzenia. Preparaty z owoców granatu dostępne są również w formie suplementów diety. Szczególne znaczenie mają w zapobieganiu miażdżycy naczyń krwionośnych i przeciwdziałaniu oraz wspomaganiu leczenia nowotworów.


Bibliografia

Kwiatkowska E., Kwas elagowy – zawartość w żywności i rola prozdrowotna, Postępy Fitoterapii 2010, nr 4, s. 211–214

Jacob L.M., Klippel K.F., Polifenole pochodzące z owocu granatu w leczeniu raka stercza, Przegląd urologiczny 2009, nr 5 (57).

online: http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1648 [dostęp 27.08.2018]

Andrys D., Antyoksydacyjne właściwości granatowca właściwego, Biotechnologia.pl, 14.08.2013,

online: https://biotechnologia.pl/kosmetologia/antyoksydacyjne-wlasciwosci-granatowca-wlasciwego,12735 [dostęp 27.08.2018]


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password