YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Selen – niezbędny pierwiastek
Opublikowany przez
Znaczenie dla organizmu

Choć występuje w organizmie człowieka jedynie w śladowych ilościach, jest niezbędnym elementem licznych szlaków metabolicznych. Zarówno niedobór, jak i nadmiar selenu może poważnie zakłócić równowagę ustroju.

 Właściwości

Jest to pierwiastek śladowy wchodzący w skład wielu białek enzymatycznych (m.in.: peroksydaz glutationowych, dejodynaz jodotyroninowych i reduktaz tioredoksynowych). Biodostępność selenu w dużej mierze wynika z postaci, w jakich występuje – może przybierać formę nieorganiczną (selenków i selenianów) lub organiczną (selenometioniny, selenocysteiny, selenoglutationu). Przy czym selen organiczny jest lepiej przyswajalny dla organizmu.

Selenoproteiny odpowiadają przede wszystkim za neutralizację wolnych rodników i ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym. Selen oddziałuje na metabolizm hormonów tarczycy i bierze udział w wytwarzaniu limfocytów. Pełni ponadto istotną funkcję w detoksykacji, wspomagając usuwanie metali ciężkich. Wraz z witaminą E wpływa na elastyczność tkanek, a co za tym idzie – opóźnia procesy starzenia. Selen, jako silny przeciwutleniacz, znajduje zastosowanie w profilaktyce nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych i reumatycznych. Z jego dobroczynnych właściwości mogą skorzystać także osoby cierpiące na przewlekłe infekcje wirusowe (m.in. nosiciele wirusa HIV i zakaźnego zapalenia wątroby typu B lub C).

Źródła w żywności

Źródłem selenu mogą być zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Duże ilości tego pierwiastka znajdują się w mięsie, rybach, nabiale, produktach zbożowych (m.in. płatkach owsianych), orzechach (zwłaszcza brazylijskich) i grzybach. W selen bogate są również niektóre warzywa (np. brokuły, kapusta biała, czosnek, cebula) i rośliny strączkowe (m.in. soczewica). Zawartość pierwiastka w składnikach roślinnych uzależniona jest jednak od składu mineralnego gleby, na której są uprawiane.

Skutki niedoboru i nadmiaru

Średnie dzienne zapotrzebowanie na selen u osób dorosłych wynosi 45 μg. Nieco większych ilości potrzebują kobiety ciężarne i karmiące piersią (60–75 μg).

Poważne deficyty selenu w organizmie mogą doprowadzić do uszkodzenia mięśnia sercowego. Niedobory natomiast negatywnie oddziałują na odporność i płodność. Niski poziom selenu zwiększa ryzyko depresji i innych zaburzeń nastroju oraz stanów lękowych. O niedostatku tego pierwiastka mogą świadczyć częste infekcje, permanentne zmęczenie, osłabienie, bóle mięśni.

Równie groźny, jak niedobór selenu, jest jego nadmiar. Przyjmowanie zbyt dużych ilości selenu (powyżej 400 μg na dobę) może doprowadzić do zatrucia, zwanego selenozą. Skutkuje to m.in.: wypadaniem włosów, biegunkami, bólami stawów, odbarwieniem płytki paznokciowej, zaburzeniami neurologicznymi. Selenoza niekiedy prowadzi do marskości wątroby i obrzęku płuc. Podwyższony poziom selenu we krwi może mieć wpływ na rozwój cukrzycy typu 2.

Bibliografia

Ratajczak M., Gietka-Czernel M., Rola selenu w organizmie człowieka, Postępy Nauk Medycznych 2016, nr 29 (12), s. 929–933.

Klecha B., Bukowska B., Selen w organizmie człowieka – charakterystyka pierwiastka i potencjalne zastosowanie terapeutyczne, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2016, nr 4 (49), s. 818–829.

Ulewicz-Magulska B., Selen w roślinnych surowcach leczniczych, zawartość, rozmieszczenie i wzajemne relacje z innymi pierwiastkami (rozprawa doktorska), Gdańsk 2008, Pomorska Biblioteka Cyfrowa.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Masło shea, karité, galam, olej z masłosza RoslinneZrodlaKrzemuKrzem, pierwiastek życia Cynk – niezbędny mikroelement Chrom – mikroelement niezbędny do życia Pestki i nasiona w zdrowej diecie
Posted in Dieta i odżywianie, Medycyna naturalna, Nowotwory, Oczyszczanie organizmu, Układ hormonalny, Układ krążenia, Witaminy i minerały antyoksydanty, infekcje wirusowe, minerały, nadmiar selenu, naturalne antyoksydanty, niedobór selenu, profilaktyka nowotworów, przeciwutleniacz, selen, selenoza, wirus HIV, występowanie selenu, zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie wątroby typu B
Szafran – szlachetna przyprawa
Nieprawidłowości w odbieraniu bodźców

Popularne tagi

antyoksydantyinfekcje wirusoweminerałynadmiar selenunaturalne antyoksydantyniedobór selenuprofilaktyka nowotworówprzeciwutleniaczselenselenozawirus HIVwystępowanie selenuzapalenie mięśnia sercowegozapalenie wątroby typu B
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Metody leczenia chorób przyzębia

    Metody leczenia chorób przyzębia

  • Naturalne sposoby leczenia miażdżycy

    Naturalne sposoby leczenia miażdżycy

  • Mangan – niezbędny element diety

    Mangan – niezbędny element diety

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2022 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt