YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Syrop glukozowo-fruktozowy – słodkie niebezpieczeństwo
Opublikowany przez
Wykorzystanie w przemyśle

Syrop glukozowo-fruktozowy (wysokofruktozowy) jest produktem powszechnie stosowanym w przemyśle spożywczym. Służy jako środek słodzący, tańszy zamiennik sacharozy. Nadmierne spożywanie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Zamiast cukru

Syrop glukozowo-fruktozowy jest otrzymywany na drodze hydrolizy enzymatycznej lub kwasowej skrobi. Do jego produkcji używa się głównie kukurydzy. W wyniku rozpadu skrobi uzyskuje się glukozę, która w procesie izomeryzacji częściowo przekształcana jest do fruktozy.

W syropach glukozowo-fruktozowych wolna glukoza i fruktoza występują w różnych proporcjach. Najszerzej stosowane w przemyśle spożywczym są roztwory zawierające 55% fruktozy, 40% glukozy i 5% innych cukrów oraz 42% fruktozy, 53% glukozy i 5% innych cukrów.

W napojach i deserach

Syropów glukozowo-fruktozowych używa się do produkcji m.in.: słodyczy, soków, napojów gazowanych i niegazowanych, lodów, deserów mlecznych, serków twarogowych, owoców kandyzowanych, dżemów, ketchupów, likierów. Ich szerokie zastosowanie podyktowane jest względami technologicznymi i ekonomicznymi. Cechuje je duża rozpuszczalność, mała lepkość i duża stabilność mikrobiologiczna. Wyróżniają się także dużą wydajnością technologiczną, wynikającą z siły słodzącej. Syropy te pozytywnie wpływają na cechy sensoryczne produktów żywnościowych – nadają im bardziej wyrazistego i trwalszego smaku oraz wzmacniają intensywność kolorów.

Negatywne oblicze fruktozy

Dieta bogata w produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy zaburza homeostazę energetyczną organizmu. Fruktoza nie pobudza wydzielania hormonów (insuliny i leptyny) wpływających na odczuwanie głodu i sytości i powoduje wzrost stężenia greliny pobudzającej apetyt. Skutkiem może być zwiększenie apetytu.

Przyjmowanie w nadmiarze żywności z syropem glukozowo-fruktozowym nasila syntezę kwasów tłuszczowych, powoduje wzrost stężenia trójglicerydów i lipoprotein o małej gęstości (VLDL). Wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, stłuszczenia wątroby, miażdżycy, zawału serca. Wysoki poziom wolnych kwasów tłuszczowych we krwi sprzyja rozwojowi insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Jednym z ubocznych produktów metabolizmu fruktozy jest adenozynomonofosforan, który ulega rozkładowi do kwasu moczowego. Zwiększone stężenie kwasu moczowego może być przyczyną dny moczanowej, kamicy nerkowej, chorób nerek, nadciśnienia tętniczego.

Częste spożywanie produktów z syropem glukozowo-fruktozowym prowadzi do nagromadzenia się fruktozy w przewodzie pokarmowym i nasilenia procesów fermentacyjnych. Może powodować objawy dyspeptyczne i potęgować dolegliwości związane z refluksem żołądkowo-przełykowym.

Do innych negatywnych skutków należą: zwiększenie stresu oksydacyjnego, obniżenie zdolności komórek do obrony przed wolnymi rodnikami i upośledzenie syntezy kolagenu.

Z uwagi na zagrożenia związane z dietą zasobną w cukry proste zaleca się, aby ilość pochodzącej z nich energii w całodziennej racji pokarmowej nie przekraczała 10%.

Bibliografia

Biernacka K., Hoffmann M., Piotrowska A., Zagrożenia zdrowotne związane ze stosowaniem syropu wysokofruktozowego w produkcji żywności, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2016, nr 2, s. 89–96.

Sadowska J., Rygielska M., Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowaia syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2014, nr 3 (94), s. 14–26.

Przygoda B., Cukier vs syrop glukozowo-fruktozowy. Skład, produkcja, zastosowanie (cz. 1), Ncez.pl, 16.11.2018, online: https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/cukier-vs-syrop-glukozowo-fruktozowy [dostęp: 9.08.219].

Grupińska J., Grzelak T., Walczak M. i in., Korzyści i zagrożenia związane z konsumpcją naturalnych zamienników sacharozy, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2015, t. 48, nr 1, s. 1–10.

Konturek S., Układ trawienny, w: Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej, W.Z. Traczyk, A. Trzebski (red.), Warszawa 2007, s. 717–800.

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Fruktozuria i fruktozemia AflatoksynyKukurydzaZaatakowanaPrzezPleśńAflatoksyny – kancerogenne niebezpieczeństwo Alternatywa dla cukru Konserwanty w żywności – konieczne, ale szkodliwe Jakie pokarmy obniżają poziom cukru we krwi?
Posted in Cukrzyca, Dieta i odżywianie, Pozostałe choroby, Układ krążenia, Układ trawienny apetyt, brak apetytu, cukrzyca, cukrzyca typu 2, cukrzycy typu 2, dieta cukrzycowa, fruktoza, glukoza, metabolizm glukozy, neuropatia cukrzycowa, otyłość, pobudzenie apetytu, refluks, refluks żołądkowo-przełykowy, stopniowe przyswajanie glukozy, stres oksydacyjny, syrop glukozowo fruktozowy, trójglicerydy, walka z otyłością, wzrost stężenia glukozy we krwi, zapobieganie otyłości, zwalczanie otyłości, zwiększenie stężenia glukozy we krwi
Składniki mineralne i ich wpływ na ciśnienie
GABA wycisza umysł i ciało

Popularne tagi

apetytbrak apetytucukrzycacukrzyca typu 2cukrzycy typu 2dieta cukrzycowafruktozaglukozametabolizm glukozyneuropatia cukrzycowaotyłośćpobudzenie apetyturefluksrefluks żołądkowo-przełykowystopniowe przyswajanie glukozystres oksydacyjnysyrop glukozowo fruktozowytrójglicerydywalka z otyłościąwzrost stężenia glukozy we krwi
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Grzybica stóp i paznokci

    Grzybica stóp i paznokci

  • Mięta – wpływ na organizm

    Mięta – wpływ na organizm

  • Holistyczne podejście do włosów, skóry i paznokci

    Holistyczne podejście do włosów, skóry i paznokci

Kontakt

(+48) 731 005 507
bok@yango.pl

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2023 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
    • Desire Labs
    • Good Game Labs
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Warunki promocji
    • Kontakt