
Glukozamina - specyfik regenerujący stawy
Glukozamina to substancja, która naturalnie występuję w organizmie ludzkim, dzięki temu jest bardzo dobrze tolerowana przez większość osób. Glukozamina jest podstawowym budulcem związków znajdujących się w chrząstce stawowej, ponadto stanowi niezbędny składnik kolagenu, który to nadaje elastyczność tkance łącznej w ścięgnach. Glukozamina jest obecna w takich produktach jak małże, krewetki, kraby- czyli w większości owoców morza, choć znaleźć ją można również w kukurydzy z gatunku Zea mays.
Głównym działaniem tej substancji jest wzmocnienie i regeneracja chorych stawów oraz jak największa eliminacja bólu związana z tymi dolegliwościami. Pod względem chemicznym glukozamina może występować w kilku postaciach:
• Siarczan glukozaminy
• Jodowodorek glukozaminy
• Chlorowodorek glukozaminy
• N-acetylo- glukozamina
Wszystkie powyższe składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania stawów. Największe zastosowanie znalazł siarczan glukozaminy, ze względu na swoje łagodne działanie, a także swoją biodostępność. Oznacza to, że składnik ten z łatwością przenika do krwiobiegu i jest w większości przyswajany przez organizm.
Zwyrodnienia stawów są spowodowane stopniowym pogarszaniem się stanu chrząstki. Szczególnie dotyczy to ludzi starszych lub osób o dużej aktywności fizycznej. W takich przypadkach organizm produkuje mniej glukozaminy niż jej potrzebuje i konieczne jest dostarczanie jej wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów diety.
W niektórych preparatach glukozamina jest wzmacniana dodatkiem innych substancji, które również poprawiają ogólną pracę stawów np. kwasem hialuronowym. Glukozamina nie reaguje z innymi przyjmowanymi lekami, co ma bardzo duże znaczenie dla osób, które z powodu przewlekłych chorób stale zażywają farmaceutyki.
W tej samej kategorii