Flawonoid warunkujący sprawność układu nerwowego
Apigenina to związek organiczny pochodzenia roślinnego, należący do grupy flawonoidów, do klasy flawonów. Flawonoidy uważane są za substancje o najmocniejszych właściwościach przeciwutleniających. Oznacza to, że chronią komórki przed reaktywnymi formami tlenu (RFT) – tzw. wolnymi rodnikami. Efektem jest opóźnienie procesów starzenia i degradacji komórek, co zapobiega powstawaniu groźnych stanów zapalnych, a tym samym – nowotworów.
Apigenina ma wyjątkowo silne zdolności ochrony i wzmacniania neuronów i połączeń nerwowych, a także stymuluje proces tworzenia się nowych komórek nerwowych.
Roślinne źródła
Codzienne dostarczanie flawonoidów w diecie jest istotne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Podstawowym źródłem są owoce: aronia, czarna jagoda (borówka czarna), borówka brusznica, borówka amerykańska, winogrona, czereśnie, owoce cytrusowe; warzywa: cebula, pomidory, papryka, brokuły; zioła: pietruszka, koperek, bazylia, oregano, szczypiorek; nasiona roślin strączkowych – głównie soja; a także: oliwa, ziarna kakaowca i kawy, liście zielonej herbaty, wino. Znaczne ilości apigeniny można znaleźć w zielonych ziołach i grejpfrutach.
Efekt działania
Jest to substancja bioaktywna o szczególnym znaczeniu dla sprawnego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego. Badania wykazały, że zwiększa liczbę połączeń nerwowych oraz pobudza produkcję neuronów. Udowodniono, że ludzkie komórki macierzyste pod wpływem działania apigeniny w ciągu 25 dni stają się neuronami, a połączenia nerwowe między nimi wzmacniają się.
Działanie tej substancji związane jest z jej podobieństwem strukturalnym do estrogenów, tzn. produkt utleniania apigeniny wiąże się z receptorami estrogenów i związków z grupy witaminy A (m.in. kwasu retinowego – aktywnej postaci witaminy), wpływając tym samym na rozwój i dojrzewanie układu nerwowego. Flawon aktywuje więc receptory estrogenowe, ale tylko typu beta, czyli odpowiadające za prawidłowe funkcje nerwowe oraz za ochronę gruczołu krokowego i wzmocnienie mięśni.
Wpływa to bezpośrednio na:
1) ochronę komórek nerwowych przed niedokrwieniem i rozwojem stanów zapalnych;
2) prawidłową reakcję układu nerwowego na stres;
3) zapobieganie stanom lękowym i depresji;
4) usprawnienie procesów uczenia się i zapamiętywania;
5) ochronę mózgu przed amyloidem, substancją odpowiedzialną za rozwój choroby Alzheimera.
Pomocna w profilaktyce wielu chorób?
Wszystkie flawonoidy pełnią ważną rolę w profilaktyce chorób uznawanych współcześnie za cywilizacyjne, m.in.: miażdżycy, cukrzycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu oraz chorób neurodegeneracyjnych. Apigenina to flawon o szczególnym znaczeniu w leczeniu chorób układu nerwowego: choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, depresji czy schizofrenii. Dolegliwości te pojawiają się głównie w wieku podeszłym, dlatego w apigeninie pokłada się nadzieję na długie życie w pełni sił.