YANGO

Importer, dystrybutor i producent suplementów diety.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • Facebook
  • Instagram
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Kariera
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Yango.pl
|
Zdrowie
|
Dieta i odżywianie
|
Morwa – nie tylko dla diabetyków
Opublikowany przez
Drzewa z Chin

Morwa jest drzewem liściastym, rośnie naturalnie w klimacie tropikalnym, subtropikalnym oraz umiarkowanym, głównie w Chinach, Japonii i Indiach. Już 3000 lat p.n.e. owoców, liści oraz kory używano w medycynie ludowej.

Najpopularniejszym gatunkiem jest morwa biała (łac. Morus alba), uprawiana jako pokarm dla jedwabników. Można także spotkać morwy czerwone (łac. Morus rubra) oraz czarne (łac. Morus nigra). Co ciekawe, owoce morwy białej mogą mieć bardzo różny kolor – od kremowego po prawie czarny.

Właściwości przeciwutleniające

Związki fenolowe oraz antocyjaniny zawarte w owocach i liściach morwy są świetnymi przeciwutleniaczami. Najważniejsze z nich to pochodne kwercetyny, kempferolu, rutynozydu oraz kwasu kawoilochinowego. Antyoksydanty te neutralizują wolne rodniki, przez co zmniejszają stres oksydacyjny. Co za tym idzie, zmniejszają stany zapalne, spowalniają procesy starzenia i zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania nowotworów. Generalnie, więcej antyoksydantów występuje w ciemniejszych owocach niż w zabarwionych kremowo.

Działanie przeciwcukrzycowe

Morwa hamuje przenikanie glukozy z pokarmu do krwi, dzięki temu poziom cukru we krwi nie rośnie tak gwałtownie po posiłku. Ma to znaczenie zarówno w zapobieganiu powstawania cukrzycy, jak i – u chorych na cukrzycę – w kontrolowaniu jej przebiegu i zapobieganiu powikłaniom.

Zapobieganie miażdżycy

Antyoksydanty zawarte w morwie zapobiegają także oksydacji cholesterolu, co jest przyczyną odkładania się go w formie płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Morwa zapobiega więc rozwojowi tej choroby, czyli chroni układ krążenia.

Ochrona układu nerwowego

Ochrona przed uszkodzeniem układu nerwowego to kolejne działanie antyoksydantów. Poza tym powodują one zahamowanie syntezy białek tzw. β-amyloidu. Białka te uważa się obecnie za odpowiedzialne za rozwój choroby Alzheimera.

Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe

Liście morwy mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Można je stosować pomocniczo m.in. w leczeniu zakażeń salmonellą oraz gronkowcem złocistym. Najnowsze badania wskazują, że liście morwy mogą hamować działanie enzymów niezbędnych do metabolizmu wirusów, w tym wirusa HIV.

Bibliografia

Jeszka M. i in., Liście morwy jako źródło naturalnych substancji biologicznie aktywnych, Postępy Fitoterapii 2009, nr 3, s. 175–179, online.

Pawlowska A. i in., Quali-quantitative analyses of flavonoids of Morus nigra L. and Morus alba L.,(Moraceae) fruits, Journal of Agricultural Food Chemistry 2008, vol. 56, p. 9, s. 3377–3380, online.

Przeor M., Flaczyk E., Morwa biała – nieocenione znaczenie zdrowotne, Przemysł Spożywczy, 20 16, vol. 70, p. 5, s. 33-35, online.

Qin C. i in., Analysis and characterisation of anthocyanins in mulberry fruit, Czech Journal of Food Sciences 2010, vol. 28, p. 2, s. 117–126, online.

Shih P-H. i in., Antioxidant and cognitive promotion effects of anthocyanin-rich mulberry (Morus atropupurea L.) on senescence-accelerated mice and prevention of Alzheimer’s disease, The Journal of Nutritional Biochemistry 2010, vol. 21, p. 7, s. 598–605, online.

Wang Y. i in., Antidiabetic and antioxidant effects and phytochemicals of mulberry fruit (Morus alba L.) polyphenol enhanced extract, PLOS One, 2013, vol. 8, p. 7, s. e71144, online

Dodaj komentarz:

Wybrane dla Ciebie:

Fitoterapia chorób wirusowych Werbena lekarska – ziele do zadań specjalnych Cebula – bardzo zdrowy składnik zup i sałatek Matcha – zielona herbata w innej formie Polskie superfoods na choroby cywilizacyjne
Posted in Choroby zakaźne, Cukrzyca, Dieta i odżywianie, Medycyna naturalna, Nowotwory, Pozostałe choroby, Układ krążenia, Układ nerwowy, Układ trawienny antocyjaniny, antyoksydanty, morwa, morwa biała, morwa czarna, morwa czerwona, morwy, przeciwutleniacze, układ nerwowy, związki fenolowe
Właściwości herbatki z czystka
Szpinak – wyjątkowo zdrowe liście

Popularne tagi

antocyjaninyantyoksydantymorwamorwa białamorwa czarnamorwa czerwonamorwyprzeciwutleniaczeukład nerwowyzwiązki fenolowe
Więcej Mniej

Zobacz też

  • Nie zapominaj o wodzie latem!

    Nie zapominaj o wodzie latem!

  • Czarny czosnek – właściwości prozdrowotne

    Czarny czosnek – właściwości prozdrowotne

  • Węgiel aktywny – właściwości i działanie

    Węgiel aktywny – właściwości i działanie

Kontakt

(+48) 731 005 507
yango@yango.pl

Dołącz do newslettera

Spotkajmy się na

  • Facebook
  • Instagram
YANGO
©2014-2020 | Regulamin Strony | Polityka Bezpieczeństwa | Polityka Prywatności

Treści na stronie yango.pl mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.
  • Zakupy
    • Sklep internetowy
    • Platforma dla Klientów biznesowych
  • Produkty
    • YANGO
    • Panaseus
  • Oferta
  • Artykuły
    • Medycyna naturalna
    • Zdrowie
    • Organizm
    • Schorzenia
  • Firma
    • O nas
    • Historia
  • Więcej
    • Kariera
    • Warunki promocji
    • Kontakt
Strona wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies). Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności. Treści na stronie mają charakter informacyjny, nie zastępują konsultacji lekarskich oraz nie są poradnikiem samodzielnego leczenia. Informacje zawarte na stronie pochodzą z ogólnodostępnych źródeł.OKPolityka Prywatności