On:
list W: Ból person Dodane przez:

Kapsaicyna

Ta niezwykła substancja występuje we wszystkich rodzajach papryki.

Kapsaicyna – naturalna elektrownia dla organizmu

Uwielbiasz pikantny smak papryki? To masz szczęście, ponieważ kapsaicyna ma wiele właściwości leczniczych, przeciwdrobnoustrojowych i powszechnie jest uważana za środek na raka.

Kapsaicyna znajduje się niemal we wszystkich rodzajach papryki, to ona nadaje pikantny smak. Czystej kapsaicyny nie można kupić jako przyprawy ze względu na jej toksyczność w zwiększonych dawkach. Przez producentów żywności dodawana jest do sosów, zup oraz kremów.

Skuteczny lek na raka

Jedną z ważniejszych korzyści, jaką przynosi używanie tej przyprawy, jest silne działanie przeciwnowotworowe. Badania prowadzane na osobach chorujących na raka dostarczyły informacji takich, że leczenie kapsaicyną razem ze stosowaniem konwencjonalnych terapii daje zdumiewające możliwości w leczeniu raka różnego rodzaju. Stwierdzono, że kapsaicyna ma pozytywny wpływ na kurczące się nowotwory, zapobiegając przerzutom oraz wywołując naturalny proces śmierci chorej komórki w organizmie.

Środek przeciwbólowy

Kapsaicyna jest powszechnie znanym środkiem przeciwbólowym. Jako krem jest stosowana od wielu lat w leczeniu bólu związanego z zapaleniem kości i stawów czy reumatoidalnym zapaleniem stawów. Ten związek jest przedmiotem badań klinicznych i istnieją twarde dowody, że zmniejsza odczuwanie bólu.

W walce z łuszczycą

Wydaje się, że jest skuteczną metodą leczenia chorób skórnych, w tym łuszczycy. Badania wykazały, że stosowanie kremu zawierającego tę substancję hamuje produkcję mediatorów procesu zapalnego w obrębie zmian skórnych. Zapobiega też wbudowywaniu się naczyń krwionośnych w obszar blaszki łuszczycowej, przez co redukuje nadmierne rozprzestrzenianie się chorych komórek. Niektórzy pacjenci skarżyli się jednak, że na początku używania kremu odczuwali niewielkie palenie, świąd i pieczenie.

Na drodze otyłości

Marzysz o szczupłej sylwetce? Badania wykazały, że jedzenie pikantnych produktów wiąże się z obniżeniem masy ciała. Kapsaicyna przyspiesza metabolizm, pomaga spalić tłuszcz i tłumi apetyt.

Skuteczna samoobrona

Dzięki swoim właściwościom znalazła również zastosowanie w produkcji gazu pieprzowego. Po rozpyleniu wywołuje silne uczucie pieczenia w błonach śluzowych, powodując trudności w oddychaniu i utrzymaniu otwartych oczu. Gaz ten stosowany jest jako skuteczna metoda samoobrony.

Ostrożne stosowanie kapsaicyny

Kapsaicyna zawarta w żywności pobudza trawienie i „rozgrzewa” organizm, jednak czasem powoduje ból żołądka, nudności i biegunkę. Może powodować także kwaśny refluks, zaleca się zatem, aby osoby, które po spożyciu pikantnych potraw walczą z niestrawnością, nie używały kapsaicyny.

W dużych dawkach związek może powodować uszkodzenie wątroby, dlatego zaleca się stosowanie produktów z dodatkiem kapsaicyny w niewielkich ilościach. W formie suplementu zaleca się jej nie więcej niż 3 g dziennie. Śmiertelna dawka, wg różnych źródeł, wynosi od 56 do 512 mg/kg.


Bibliografia

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password