On:
list W: Cukrzyca person Dodane przez:

Beta-glukan - ważny polisacharyd

Pokarmy zawierające beta-glukan zaliczane są do żywności funkcjonalnej która oprócz efektu odżywczego wywiera korzystny wpływ na zdrowie.

Polisacharyd ważny w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Beta-glukan jest nieskrobiowym polisacharydem zbudowanym z reszt D-glukopiranozowych. Ten polimer D-glukozy ma postać trójwymiarowej cząsteczki długołańcuchowej. Zależnie od pochodzenia może być zbudowany z wiązań: β-(1,3-), β-(1,4-) i β-(1,6-). Jest rozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, występuje naturalnie w ścianach komórkowych roślin, głównie zbóż (owsa i jęczmienia), traw (bambusa) i niektórych warzyw i owoców. Jego bogatym źródłem są również drożdże Saccharomyces cerevisiae, grzyby, m.in. shiitake (Lentinula edodes), reishi (Ganoderma lucidum),  kordyceps (Cordyceps sinensis), chaga (Inonotus Obliquus)

czy boczniak ostrygowaty; bakterie i algi morskie.

W zależności od pochodzenia cząsteczki beta-glukanu mają różną budowę strukturalną: odmienny kształt, wielkość, stopień jej rozgałęzienia, ilość i rodzaj wiązań, masę cząsteczkową czy rozpuszczalność. Cechy te decydują o różnym stopniu aktywności biologicznej beta-glukanu.

Korzyści prozdrowotne

Najbardziej aktywnymi formami są cząsteczki długołańcuchowe o większej masie cząsteczkowej, zawierające wiązania β-(1,3-) i β-(1,6-), wykazują one pozytywne oddziaływanie na organizm:

1) wspomagają pracę układu immunologicznego – usprawniają aktywność leukocytów, w szczególności makrofagów, komórek żernych i limfocytów T; wpływają na zwiększenie produkcji leukocytów w szpiku kostnym, co w konsekwencji skutkuje wyraźną poprawą odporności nabytej przeciw bakteriom, wirusom i innym patogenom, a także przeciw progresji komórek rakowych;
2) korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową, m.in. obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu LDL – wynika to ze zdolności beta-glukanu do wiązania kwasów żółciowych oraz ograniczania wchłaniania cholesterolu w jelitach;
3) obniżają stężenie cukru we krwi – ważne dla diabetyków – utrudniając przepływ enzymów trawiennych, spowalniają hydrolizę polisacharydów, co wpływa na stopniowe przyswajanie glukozy, do której są rozkładane, oraz znacznie obniża glikemię poposiłkową;
4) zapobiegają otyłości – zwiększając lepkość pokarmów, opóźniają opróżnianie zawartości żołądka, hamują w ten sposób dalszą absorpcję składników z treści pokarmowej w jelicie cienkim; zmiany te wyraźnie zmniejszają uczucie głodu, co wpływa na redukcję ilości spożywanego pokarmu;
5) regulują pracę jelit, wspomagają detoksykację organizmu – fermentują w okrężnicy, przez co zwiększają masę kałową oraz zawartość w niej wody, co wpływa na poprawę ruchów perystaltycznych jelit i przyspiesza wypróżnienia; ten efekt wspomaga oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii;
6) działają przeciwutleniająco, przez co opóźniają procesy starzenia.

Dieta bogata w beta-glukan

Spożywanie produktów bogatych w beta-glukany ma istotne znaczenie dla zapobiegania i leczenia chorób związanych ze zbyt wysokim poziomem trójglicerydów i cholesterolu, tzn. miażdżycy i dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, oraz z podwyższonym stężeniem cukru we krwi, czyli cukrzycy i otyłości. Dieta obfitująca w produkty zawierające ten związek efektywnie wspomoże również terapię przeciwnowotworową oraz wpłynie na wyraźną poprawę odporności. Pokarmy zawierające beta-glukan zaliczane są do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz efektu odżywczego wywiera korzystny wpływ na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób. Ze względu na udowodnione właściwości czynnościowe beta-glukan stosowany jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w kosmetycznym i farmaceutycznym. Na przykład: lentinan izolowany z twardziaka jadalnego, grzyba shiitake , odznaczającego się wyjątkowo dużą zawartością beta-glukanu (220 mg/100 g suchej masy), jest składnikiem leków głównie przeciwnowotworowych.


Bibliografia

Krupińska P., Zegan M., Beta-glukan – wybrane korzyści zdrowotne ze szczególnym uwzględnieniem jego wpływu na gospodarkę lipidową, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2013, nr 2, s. 162–170

Perczyńska A., Marciniak-Łukasiak K., Żbikowska A., Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2017, t. 66, nr 3 (316), s. 379–388


Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password